Gedeeltelijke gebitsprothese

Het kan voor komen dat u één of enkele tanden en/of kiezen verliest. Om het gat op te vullen in uw mond kunnen we een partiële of frame gebitsprothese vervaardigen. Hieronder leggen we voor beiden uit wat ze inhouden en wat de verschillen zijn.

Frame prothese
Een frame prothese bestaat uit een metalen basis met daarop een tandvleeskleurige kunsthars met kunsttanden en/of kiezen. Wanneer de eigen tanden nog in een goede staat zijn, kan er gekozen worden hiervoor. De metalen basis biedt goede ondersteuning voor uw eigen tanden. Indien het wenselijk is, kunnen de eigen tanden voorbehandeld worden door een tandarts.

Partiële prothese
Een partiële prothese wordt meestal gebruikt om de tanden en/of kiezen voor een korte periode te vervangen. Vaak zijn de tanden en/of kiezen niet meer in een goede staat, maar wel in een te behouden conditie. De partiële prothese wordt met een ankerhaakje aan uw eigen tanden en/of kiezen vastgezet voor stabiliteit.

Wat is het verschil?
Op het gebied van gebruik en kwaliteit zijn beide behandelmogelijkheden een goede keuze. Financieel gezien is een partiële gebitsprothese gunstiger dan een frame gebitsprothese. Wanneer wordt gekeken naar draagcomfort en gevoelsmatig, dan wordt een frame prothese geadviseerd als uw eigen tanden en/of kiezen nog in goede staat zijn. Bij een frame prothese gaat de smaakbeleving niet verloren en is het niet nodig om uw hele gehemelte  te bedekken wat braakneigingen voorkomt.

Wat als het na een tijdje losser gaat zitten of te veel eten onder komt?
Het kan voor komen dat uw prothese na verloop van tijd wat losser gaat zitten en/of er te veel etensresten onder terecht komen. De oorzaak hiervan is het natuurlijk slinken van de kaak. Het volume van uw kaakbot neemt over een lange periode af waardoor er ruimte ontstaat tussen uw kaak en de prothese. Het comfort dat u ervaart met de prothese zal hierdoor afnemen. Dit kan opgelost worden door middel van een rebasing.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over gedeeltelijke gebitsprotheses? Neem dan contact op met een van onze vestigingen voor een vrijblijvend adviesgesprek. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar de behandelmogelijkheden en de kosten die daarbij komen kijken.